Om Trøndelagsmodellen

Denne uka får 5 500 unge ledige i Trøndelag en SMS fra NAV med invitasjon til å delta i en unik satsning.

– Arbeidslivet trenger flere fagarbeidere. Nå går vi sammen og tilbyr et skreddersydd opplæringsløp på veg til et fagbrev, sier direktør Torbjørn Aas i NAV Trøndelag, og direktør for utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Vegard Iversen.

De neste årene kommer Norge til å mangle så mange som 100 000 fagarbeidere. Kanskje du har tenkt på å ta et fagbrev, men vet ikke hvordan du skal gå frem? Nå kan du få mulighet til å ta et fagbrev med støtte fra NAV.

Trøndelag fylkeskommune og NAV tilbyr nå et unikt og skreddersydd opplæringsløp hvor du kan få tilbud om en lærlingeplass og dermed få mulighet til å ta et fagbrev. Sammen med lokale arbeidsgivere søker NAV og fylkeskommunen nå etter aktuelle deltakere. Med et fagbrev blir du attraktiv på arbeidsmarkedet, det sikrer deg lønn på fagarbeidernivå og vil gi deg et kvalitetsstempel på hva du kan. ​

Målgruppa er unge over 19 år, som ikke er i jobb eller utdanning, er arbeidsledig eller permittert – eller har ei utdanning som ikke lenger er relevant. Målet er at flere hundre unge arbeidsledige kommer i gang i løpet av 2022.  

-Trøndelag fylkeskommune tar hånd om skolegangen, og ser til at de som deltar når de faglige målene i læreplanene, slik at de får et fullverdig fagbrev. Ettersom kandidatene har ulik skolebakgrunn og arbeidserfaring må det brukes «skreddersøm» under utformingen av hvert enkelt skoleløp, sier Iversen.

Bedriftene stiller med lærlingeplasser og deltakere får individuell veiledning fra NAV og bistand til å søke rett stønad under løpet.

- Det har vært en enorm respons i markedsområdet Heim, Orkland og Hitra/Frøya. Bedriftene viser et stort engasjement for denne måten å skaffe lærlinger på. Vi mener dette er en gullbillett for de som ønsker et fagbrev. Et godt samarbeid kan utgjøre store ting, forteller mårkedsrådgiver i Heim Siv Helen Vinje. 

Siv Helen opplyser at til tross for at målgruppen er personer i alderen 20-35 år er det åpent for at flere kan få tilbud:  Det er ingenting i veien for å melde seg på om du er yngre eller eldre. Du må ikke være tilmeldt NAV som arbeidssøker, dette skal være et tilbud for de som trenger det.

– Grip muligheten! Dette er en stor mulighet, spesielt for unge som står uten jobb og uten skoleplass. I et komprimert opplæringsløp får de sjansen til å få en yrkeskompetanse i bransjer med stort behov for flere ansatte. Så dette er ei satsning som tjener unge utenfor skole og jobb, det tjener lokale arbeidsgivere som trenger flere fagfolk, og det tjener samfunnet som tar i bruk en ubrukt arbeidskraftsressurs, mener NAV-direktøren.

Vil du melde deg på kick-off samlingen?

Det er to måter å melde deg på:

  1. Logge deg inn på Ditt nav; start en ny dialog og gi beskjed til din veileder hvilke informasjonsmøter i Trøndelag du ønsker å delta på. https://www.nav.no/no/person
  2. Bor du i Heim kommune kan du kontakte markedsrådgiver ved NAV Heim, Siv Helen Vinje: E-post

Fagbrev som er aktuelt i området Orkland & kysten (Orkland, Heim, Hitra & Frøya)

Teknologi- og industrifag​

Innen teknologifagene har vi i Orkladal og Kysten blant annet med oss bedriftene Wacker Chemicals Norway AS, Vaagland Båtbyggeri AS, Lian Vinduer AS, Øra Produkter AS, Orkel AS, Hiltula AS, Jankos AS, Shawcor AS, Elkem Thamshavn AS og Washington Mills AS​

​Bygg- og anleggsteknikk​

Innen bygg & anleggsteknikk har vi i Orkladal og Kysten blant annet med oss bedriftene G-Bygg AS, Allvekst AS, BB Entreprenør, Orkla Stålkonsult AS, Con Form AS, Bakken VVS​