Sommerjobb for ungdom

Kristine Brateset med ungdommene 3 small.jpg

Fra venstre: Kristine Bratset (seksjonsleder), Anna Estrin, Sofie Estrin, Kristin Skorild (sommervikar), Silje Skorild og Ingrid Skorild.  

Sommerjobb som rekrutteringsarena

Gjengen på bildet kan fortelle at de har blitt godt mottatt av både ansatte og beboere på helsesenteret og at de fra dag 1 har jobbet med noe de føler er meningsfullt. Her lager de frokost til beboere, har gode samtaler og blir med på gåturer med de, ja rett og slett bidrar til mer Livsglede på helsesenteret. 

- Vi får god opplæring og får tildelt arbeidsoppgaver fra første dag, sier den ferske sommervikaren Kristin Skorild. 

- Det er ryddig og fint her, og det er et veldig fint arbeidsmiljø. Enkelte av oss har jobbet her flere sommere, og vi søker oss gjerne tilbake, forteller Anna Estrin. 

- Vi har valgt ut 8 stykker av de som har søkt jobb igjennom ordningen "Sommerjobb for ungdom", og alle får mulighet til å jobbe tre uker hver. Noen har jobbet her før, og noen er nye. Ungdommene jobber ikke med stell, men bidrar med matlaging, vasking og Livsglede til våre beboere. Det er en fin måte å rekruttere på, og vi har sett at det er noen av de tidligere ungdommene fra ordningen har kommet tilbake for å jobbe hos oss når de er ferdigutdannede, forteller seksjonsleder Kristine Bratset. 

Hvor går veien videre for ungdommen?

Anna Estrin (16 år) har en plan om å gå helse- og oppvekstlinja på videregående, for deretter å ta studiekompetansen slik at hun kan forfølge drømmen om bli jordmor. Annas tvillingsøster, Sofie Estrin, har ambisjoner om å bli fysioterapeut. Kristin Skorild (17 år) skal snart studere i Frankrike, og ser for seg at språklærer kan være et fremtidig yrke for henne. Silje Skorild (15 år) vil søke seg inn på studiespesialisering når den tid kommer, og har klare tanker om å utdanne seg som lege. Ingrid Skorild (15 år) er i tenkeboksen, og vurderer om helse er noe for henne, eller om hun satser på noe innenfor kunst, design eller arkitektur. Ungdommene er samstemte i at sommerjobben i Helse og mestring gir erfaringer som det er verdt å ha med seg videre i livet, uansett hvilken retning livet tar når det gjelder utdanning- og yrkesvalg. 

Unge ferievikarer

Helse og mestring har som nevnt ovenfor også lyst ut etter ferievikarer. Stillingsinnholdet er det samme som i de faste stillingene, og her er det ingen under 17 år som får tilbud, men det er likevel en del unge som jobber som ferivikarer hos oss. Opplæringsløpet er tilpasset de stillingene de vikarier for. En av vikarene, Thea Kjørsvik Ertvåg, er 17 år og studerer studiespesialisering på Kyrksæterøra VGS. Målet til Thea er å studere medisin for bli lege, helst ved NTNU, slik at hun har kort vei heim til Heim. 

Thea Kjørsvik Ertvåg 2 small.jpg

På bildet: Sommervikar Thea Kjørsvik Ertvåg utenfor hennes arbeidssted for sommeren. 

- Jeg søkte fordi jeg visste at her var det muligheter for å få jobbet i sommer. Dette er min første sommerjobb innenfor helse, og jeg må si jeg var utrolig spent før første vakt. Det gikk meget bra, og jeg har fått betryggende støtte fra hyggelige kollegaer. Her er de veldig gode til å delegere oppgaver, slik at jeg slipper å lure på hva jeg skal gjøre. Det er fint å få prøvd seg i helsevesenet før jeg satser alt på en legeutdanning. Jeg vil anbefale alle ungdommer å jobbe her, sier Thea. 

Det er ikke bare jenter som har søkt jobb hos våre helsetjenester. Vi har også flere spreke karer som høster god erfaring hos oss, deriblant Lars Gunnar Sætrom og Asbjørn Øyan Solheim som har sitt sommervirke på TTF. Lars Gunnar bor egentlig i Trondheim, men ble tipset av bestemoren som jobber på Helsesenteret at det er gode muligheter for jobb i Heim. Han slo til på oppfordringen og flyttet inn hos besteforeldrene for å jobbe i Heim. 

- Min bror har også jobbet her, og skrøt av miljøet. Jeg var spent på denne typen jobb, men det går bedre enn forventet. Her gjør vi alt av oppgaver, og det viktigste er å sørge for at beboerne får fine dager, sier Lars Gunnar. 

Asbjørn Øyan Solheim er utdannet eiendomsmegler fra BI, men vil heller jobbe med noe annet. Han heller mot å utdanne seg som enten lærer eller noe håndtverksrelatert. 

- Jeg ble tipset av tanta mi Inger Lise (red. kommunalsjef Helse, mestring og familie i Heim) om denne muligheten for tre år siden. Dette er mitt tredje år som sommervikar, og det er like trivelig hvert år. Du får mye igjen for denne typen jobb på det sosiale plan. Du får endret dine perspektiver på mennesker, og kanskje får en større innsikt at vi har ulike utgangspunkt her i livet, reflekterer Asbjørn rundt hvorfor han jobber innenfor helse tredje sommeren på rad. 

Lars Gunnar Sætrom og Asbjørn Øyan Solheim small.jpg

På bildet (fra venstre): Lars Gunnar Sætrom (18) og Asbjørn Øyan Solheim (25)