Her er Trygg Trafikks 10 tips som får deg trygt frem:


Bruk beltet riktig
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. Pass på at barna ikke sitter med beltet under armen, og at hoftebeltet ikke ligger over magen. Ta av tykke jakker slik at beltet ligger så nært kroppen som mulig og stram beltet godt.

Sikkerhetsutstyr må brukes riktig for at det skal virke etter hensikten. Sørg også for å sikre dyr i bilen.

 

Ta med hurtigkjettinger
Kjører du piggfritt er det smart å ta med hurtigkjettinger. De kan lett legges på om du sliter med å komme fram. Dekkrens er også nyttig.

 

Hold avstand
Hold god avstand til kjøretøyet foran. Husk at bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt! Avpass farten etter forholdene. Kjør tydelig så andre ser hva du vil og hvor du vil.

 

Ta det rolig
Følg køen og unngå stress. Unngå unødvendige forbikjøringer. Det er lite å spare på å kjøre forbi.

 

Pakk smart
I utfartshelgene er mange biler tungt lastet med mat og skiutstyr. I kombinasjon med vinterføre og høy fart gir det dårligere kontroll over bilen. En fullpakket bil får endret kjøreegenskapene.

Pakk de tyngste tingene nederst og helst langt framme i bagasjerommet. Bagasje i skiboksen bør ikke veie mer enn 50 til 75 kg.

 

Unngå løse gjenstander
Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander inne i kupeen. Bruk heller hanskerommet.

 

Husk varseltrekant og refleksvest
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig og gjerne bak seteryggen. Da finner du den raskt og enkelt, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp. Husk refleksvest når du går ut av bilen.

 

Ta med mat og varme klær
Blir du overrasket av uvær og stående fast ved passering av en høyfjellsovergang er varme klær, mat, vann og varm drikke et godt tips.

 

Ta hensyn til de minste
For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig.

 

Føreforhold
Kjører du på is, slaps eller annet glatt underlag, bør du holde hastigheten under fartsgrensen.  Det tar litt over ett sekund fra du ser en fare til du trykker inn bremsen. Kjører du i 80 km/t vil bilen bevege deg 22 meter i løpet av det drøye sekundet. På tørr asfalt vil bremselengden være 32 meter hvis farten er 80 km/t. På glatt føre blir bremselengden 128 meter. Det er fire ganger så langt.

Er du usikker på underlaget, kan du «prøvebremse» i svært lav hastighet for å sjekke hvor glatt det er.

 

 

For mer informasjon besøk https://www.tryggtrafikk.no/.