Trafikksikkerhet handler om tiltak og strategier for å skape trygghet i trafikken. Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei (2022-2025) bygger på stortingets nullvisjon for trafikksikkerhet i Norge. Planen legger frem en rekke tiltak som kan være med å øke trafikksikkerhet. Mens mange av disse tiltakene går på endring eller tilrettelegging av faktorer knyttet til det fysiske miljø er det også stort fokus på informasjonstiltak som opplæring og kompetanseheving blant innbyggerne.

Myndighetene skal legge til rette for gode veisystemer, men trafikksikkerhet er en fellesdugnad der en av de viktigste faktorene er vår egen atferd, uavhengig av om man velger å gå, sykle eller kjøre. Alle kan gjøre noe for å øke trafikksikkerheten i egen kommune og at det ikke nødvendigvis er snakk om store grep.  Mye handler om god informasjon om hvordan vi skal oppføre oss i trafikken. Trafikksikkerhet er alt fra å ha på seg refleks når det er mørkt til god belysning og skilting.

Økt tversektorielt samarbeid og fokus på hva den enkelte innbygger kan gjøre selv er viktige tiltak ikke bare i forbindelse med trafikksikkerhetsarbeid, men også i forbindelse med flere tverrsektorielle arbeidsområder som folkehelse og forebyggende arbeid og utvikling. Vi lever i et komplekst samfunn der det meste henger sammen. 

Trafikksikker kommune

Heim kommune er sertifisert som trafikksikkerkommune. 

Trafikksikker kommune bygger på en godkjenningsordning. Å bli godkjent betyr ikke at det ikke skjer trafikkulykker, men godkjenningen er et kvalitetsstempel for godt, målbevisst og helhetlig arbeid med trafikksikkerhet. 

Å være en trafikksikker kommune betyr at kommunen har oppfylt krav til dokumentasjon fra de ulike etatene. Kriteriene tar utgangspunkt i lover og forskrifter kommunen er pålagt og følge, slik at det ikke vil medføre ekstraarbeid for kommunen, kun en systematisering av trafikksikkerhetsarbeidet.

For å lese mer om Trafikksikker kommuner besøk tryggtrafikk.no.

 

Hvordan jobber vi med trafikksikkerhet i Heim?

Organisering

Heim kommune ønsker økt fokus på trafikksikkerhet, og at alle skal kunne ferdes trygt i trafikken. Kommunen har egen trafikksikkerhetskoordinator, Wenke Hyttnes, som er organisert under Teknisk. 

I tillegg til trafikksikkerhetskoordinator har kommunen et administrativt trafikksikkerhetsutvalg som består av:

Trafikksikkerhetskoordinator (leder for utvalget)

Kommuneoverlegen

Folkehelsekoordinator

Rådgiver Oppvekst

Kommunalsjef Teknisk

Leder Kommunalteknikk

Utvalget jobber med trafikksikkerhetsstrategi og fungerer som rådgivende organ. Utvalget utreder saker som legges frem til behandling i det politiske trafikksikkerhetsutvalget (Driftsutvalget).

 


Prioritering av lokale tiltak

Driftsutvalget vedtok en prioritering av lokale trafikksikkerhetstiltak i juni 2023. Du kan laste ned oversikten ved å klikke på dokumentet under:

Prioritering av trafikksikkerhetstiltak 2023-24.pdf

Hovedplan veg Heim kommune

Heim kommune har ikke en egen trafikksikkerhetsplan, men har integrert trafikksikkerhet som en del av øvrige planverk, der samfunnplan gir de overordnede rammene. Det utarbeides
tiltaksliste over trafikksikkerhetstiltak som revideres kvartalsvis av administrativt trafikksikkerhetsutvalg og vedtas halvårlig av Heim kommune sitt politiske trafikksikkerhetsutvalg. Trafikksikkerhet er også omtalt i kommunens hovedplan for veg.

Last ned Heim kommunes hovedplan for veg 2023-2030 i pdf format

Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei (2022-25)

Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei (2022-2025) bygger på stortingets visjon mot ingen drepte eller hardt skadde i vegtrafikken.  Planen legger frem en rekke tiltak som kan være med å øke trafikksikkerhet. Mens mange av disse tiltakene går på endring eller tilrettelegging av faktorer knyttet til det fysiske miljø er det også stort fokus på informasjonstiltak som opplæring og kompetanseheving blant innbyggerne.

Les planen her.

Trafikksikkerhetstilskudd

Les om tilskuddsordningen til trafikksikkerhetstiltak på regjeringen.no.

Hos Fylkeskommunen kan blant annet ideelle organisasjoner og andre lokale aktører søke om trafikksikkerhetstilskudd til aktiviteter i egen kommune. Tiltakene kan eksempelvis være kampanjer, informasjonstiltak og til holdningsskapende arbeid. For mer informasjon om tilskudd fra Fylkeskommunen besøk www.trondelagfylke.no/ (info om tilskuddsøknad i 2023 kommer til våren) .

Formålet med tilskuddet til trafikksikkerhetstiltak er å bidra til å støtte initiativ og engasjement i arbeidet med økt trafikksikkerhet, og i tråd med det overordnede målet om et transportsystem der ingen blir drept eller hardt skadd – nullvisjonen.

Hvordan kan du påvirke trafikksikkerhetstiltak?

Det finnes flere måter for innbyggere å påvirke trafikksikkerhets tiltak. Hvem man skal ta kontakt med er ofte avhengig av hvilken offentlig instans har ansvar for akuelle veier i kommunen. Når det gjelder for eksempel fylkesveier så er det Fylkeskommunen som er rett instans å henvende seg til. Kommunen kan både søke og uttale seg om saker, men det er viktig at innbyggere også kontakter Fylkeskommunen for å bedre belyse behovet. Er det snakk om kommunale veier og eiendommer kan innbyggere ta kontakt med kommunen enten via vår innmeldingsportal eller ved å kontakte trafikksikkerhetskoordinator i Heim kommune, Wenke Hyttnes.  

I tillegg til kunnskap om hvem man kan kontakte er det viktig for innbyggere å kjenne til hvilke muligheter de har for å søke tilskudd til trafikksikkerhetstiltak. Se avsnittet om trafikksikkerhetstilskudd for å lære mer om dette.

Følg lenken til trondelagfylke.no for mer informasjon om trafikksikkerhetsarbeid hos fylket.

Du kan også varsle eller sende spørsmål til Fylkeskommunen ved å følge lenken til trondelagfylke.no.