Ordførers / leder i arbeidsutvalgets uttalelse

Kommunestyre opprettet et arbeidsutvalg angående kommuneplanarbeidet. Både samfunnsdelen og arealdelen var utvalgets ansvar og vi fikk i oppdrag å komme med forslag til politisk behandling. Utvalget besto av ordfører Odd Jarle Svanem som leder (SP), Steinar Berdal (SP), Tove Karin Halse Lervik (AP), Kjell Øyasæter (HeimLista) og Tora Vaagan Hofset (H) frem til hun sluttet i politikken. Even Henseth (H) ble da valgt inn i utvalget.

Etter at samfunnsdelen ble ferdigbehandlet i kommunestyre, startet utvalget opp arbeidet omgående. Utvalget har hatt mange møter, noen få befaringer og «reiste» mye på digitale turer rundt om i kommunen.

Arbeidsutvalget satte seg en meget stram fremdriftsplan, som hadde med at våre saksbehandlere (ekteparet Sæther Lossius) sa opp sine jobber og flyttet. Vi ønsket å «utnytte» deres kompetanse maksimalt før de sluttet. Derfor ble det en heftig periode med folkemøter i de 7 grendelagene og påfølgende stort arbeid med konsekvensutredninger. Det kom inn nesten 200 innspill under høringen. Et stort arbeid for både de 2 saksbehandlerne som sluttet, men også for de 2 nyansatte. Jeg er så imponert over deres kapasitet fra dag en. Maken til dyktige medarbeidere. Jeg vil benytte anledningen til å takke alle dem som har jobbet med arealplanen, fra kommunedirektør, teknisk sjef til alle saksbehandlere.

Når vi nå er ferdig med arbeidet kan vi se tilbake på mange diskusjoner om næringsareal. Det var nok det vanskeligste å finne gode løsninger på. Statsforvalter, Trøndelag Fylkeskommune og Mattilsynet har hatt sine uttalelser om det meste innen arealplanen. Når det gjelder regnskapet for kommunens næringsareal, var det en vanskelig å innfri alle innbyggernes innsendte ønsker. De sentrale aktørenes ønske er å redusere det totale arealet til næring. De ønsker seg regionale større arealer uavhengig av kommunegrenser og helst med aktører som er reelle utbyggere. Kommunens ansatte signaliserer at de har hatt gode samtaler med de berørte enhetene hos Statsforvalter, fylkeskommunen og Mattilsynet. En utfordring for oss i arbeidsutvalget ble etter hvert å rekke å gjennomføre et vedtak i sittende kommunestyre. Ved for mye endringer av planen som for eks å ta inn nye næringsareal, stilles det etter loven krav om en ny høringsrunde med påfølgende møter før det ble sendt over til politisk behandling. I så fall måtte vi ha bedt det nye kommunestyre etter høstens valg om å vedta arealplanen. Det nye kommunestyre skal etter kommuneloven, ta opp til behandling den generelle Planstrategien innen 1 år etter valget. De har derfor muligheter til å gjøre mindre endringer av arealplanen som for eks. næringsareal. Jeg som ordfører anbefalte på det sterkeste at arealplanen ble vedtatt med sittende kommunestyre og at eventuelle endringer av planen kan tas av det nye kommunestyre. Kommuneplan er desidert politikernes viktigste sak og alt det arbeidet som utvalget og de ansatte har lagt ned, bidro til ordførers sterke anbefaling. Neste kommunestyre vil nok rullere planen med noen endringer.

Jeg er som leder av utvalget meget tilfreds med arbeidet som er gjennomført. Spesielt er jeg fornøyd med at folk kan få bygge seg en fritidshus eller bolig i hele kommunen, ikke bare i enkelte soner som tidligere. Kriterier for bygging må selvfølgelig følges.  

Det forslaget som arbeidsutvalget la frem til politisk behandling ble noe endret, men etter mitt syn ble det småe justeringer. Det at vi politisk diskuterte for eks. størrelsen på fritidsbolig og avstand til dyrket mark for mulig bygging, forteller meg at arbeidsutvalget har truffet bra med arbeidet. Det som politisk ble vedtatt i kommunestyre av mer prinsipiell karakter var følgende, sitat; Der kommuneplanens rettsvirkning berører private grunneiere eller rettighetshavere ved råderettsinnskrenkninger som gir økonomisk tap, vil kommunen i dialog med berørte parter søke dette avgjort ved skjønn» sitat slutt. Dette tror vi roer befolkningen som kanskje var urolig for arealplanens innvirkning på sin eiendom.

Et annet viktig tema for arealplanen er drikkevann for Kyrksæterøra-området. Rovatet eller Stormorrovatnet var og er fortsatt begge som alternativ som drikkevannskilde når arealplanen er godkjent. Rovatnet som det foretrukket om ikke Mattilsynet har noen innvendinger som er på kollisjonskurs med kommunestyrets vedtak om drikkevannskilde. Når det gjelder arealplanen har ikke Mattilsynet noen merknader til planen, slik den er vedtatt i kommunestyre. Det må allikevel påpekes at Mattilsynet ennå ikke har godkjent Rovatnet som drikkevannskilde før kommunens søknad er behandlet hos dem. Det vil første skje våren 2024. Kommunestyre skal ha saken om drikkevannskilde opp til behandling før det endelig er avgjort. Ordfører har vært veldig tydelig på at Stormorrovatnet fortsatt skal være et alternativ, frem til at Mattilsynet har godkjent og at kommunestyre velger eventuelt Rovatnet som drikkevannskilde.

Noen ord om meklingen med Statsforvalteters miljøavdeling angående 3 innsigelser når det gjelder Haugaøyan fotballbane, Åneset parkeringsplass og Brandåsen industriområde. I meklingen ble vi enig og vi som kommune er tilfreds med de pålegg vi fikk. Omgjøring av noen områder langs Haugaelva og Søa fra LNF til Natur. Det vil si at noen områder ikke kan utnyttes til friluftsformål, stier etc. Områder som etter vårt skjønn ikke er egnet til å benytte som friluftsområder. Vi måtte også redusere arealet på Brandåsen litt for å hensynta hjortetråkk. Dette var avklart med formannskapet før mekling. Meklingen gikk slik kommunens delegasjon ønsket og vi fikk skryt for å være løsningsorientert. 

Det var med lettelse at ordfører registrerte at kommunestyre vedtok planen uten de store endringene som eventuelt har bidratt til en ny høringsrunde. Arealplanen er nå gjeldende for hele kommunen og de gamle planene har fått avløsning. Dette vil bidra også til en enhetlig kommune som Heim skal være.

 

Ordfører i Heim kommune, og leder av arbeidsutvalget

Odd Jarle Svanem