Om bærekraftsarbeid i Heim kommune

Heim kommune er medlem av Bærekraftsnettverket i Trøndelag. Bærekraftnettverket er et kunnskaps- og erfaringsdelingsnettverk for trønderske kommuner. Nettverket ble etablert av Statsforvalteren, KS, Næringsalliansen, fylkeskommunen og trønderske kommuner og har som fokus å samarbeide for en bærekraftig omstilling i Trøndelag.

Bærekraftsnettverket bruker Trøndelag i tall som felles kunnskapsgrunnlag for sitt bærekraftsarbeid. 

For mer informasjon om Bærekraftsnettverket i Trøndelag kan du besøke trondelagfylke.no.

Innbyggerundersøkelse

I september 2023 gjennomførte Trøndelag fylkeskommune innbyggerundersøkelser for kommunene i fylket. Undersøkelsen inkluderer spørsmål om befolknings holdninger til bærekraft. 

Du lese rapporten for Heim kommune ved å klikke på lenken under:
Innbyggerundersøkelse 2023 - Heim kommune

Miljøledelse og Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning og verktøy for miljøledelse driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn. Stiftelsen ble opprettet i 2003 av sentrale organisasjoner i næringslivet og offentlig forvaltning. Tjenesteproduksjon i kommunene har en betydelig påvirkning på miljøet og kommunene som blir sertifisert forplikter seg til vedvarende arbeid og kontinuerlig forbedring i å ta gode miljøvalg gjennom systematisk miljøledelse. Gjennom kunnskap og innsikt om globale konsekvenser av egen adferd lokalt, styrker kommunen sitt eget arbeid med miljø og bærekraft.

 

Sertifisering av Heim kommune som Miljøfyrtårn

Heim kommune vil bidra aktivt til en bærekraftig fremtid, og til den nødvendige grønne omstillingen. 

I august 2023 vedtok kommunestyret at kommunens virksomhet skal Miljøfyrtårnsertifiseres. 

Miljøfyrtårnsertifsering er en omfattende prosess der virksomheter må oppfylle felleskriterier og bransjekriterier. Å få sertifisering som kommune betyr at kommunen må oppfylle både felleskriterier og flere bransjekriteriesett. Kriteriene går på en rekke områder, blant annet:

  • System
  • Arbeidsmiljø
  • Innkjøp
  • Energi
  • Transport
  • Avfall og ombruk
  • Naturmangfold og arealbruk
  • Utslipp til vann
  • Estetikk
  • Kjemikaliebruk

Arbeidet med sertifisering av Rådhuset er nå i gang og kommunens arbeidsgruppe jobber nå med tiltak og kriteriene for sertifisering. 

 


Sertifisering av bedrifter i Heim

I underkant av 20 virksomheter i Heim er sertifisert som Miljøfyrtårn. Driver du virksomhet i Heim og ønsker mer informasjon om sertifisering? Besøke vår infoside: Miljøfyrtårn - sertifisering for bedrifter i Heim .  Heim kommunes kan etter søknad dele ut tilskudd til arbeid med Mijøfyrtårnsertifisering. Tilskuddet tildeles inntil 5 bedrifter i året.