Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Varsel om oppstart av reguleringsplan - områderegulering Taftøy kjernekraft

Publisert , Oppdatert 12. april 2024
På bildet: Kartutsnitt som viser plassering og avgrensning av planområdet.

På bildet: Figur 1: Kartutsnitt som viser plassering og avgrensning av planområdet.

Varsel om oppstart av reguleringsplan - områderegulering Taftøy kjernekraft

I henhold til kommunestyrets vedtak i sak 45/24 og plan- og bygningsloven § 12-8, varsles herved oppstart av reguleringsarbeid for områderegulering av Taftøy kjernekraft. I henhold til plan- og bygningsloven §§ 12-8 og 12-14 varsles samtidig oppstart av arbeid med oppheving av gjeldende reguleringsplaner i området. 

Uttalelse oversendes skriftlig til Heim kommune innen 15. mai 2024. 

Hensikt

Reguleringsplanen skal legge grunnlaget for etablering av kjernekraftverk, fortrinnsvis i form av små modulære reaktorer (SMR). Viser til Melding med forslag til utredningsprogram for etablering av kjernekraftverk bestående av små modulære reaktorer i Taftøy Næringspark i Aure og Heim kommuner, som selskapet Norsk Kjernekraft AS sendte til Olje- og energidepartementet (OED) 2. november 2023. Kommunene Aure og Heim har kraftkrevende industri med mål om både utvidelse og store kutt i utslipp av klimagasser, noe som krever store mengder med ny energi. De største industriaktørene i kommunene er henholdsvis landanlegget til Equinor på Tjeldbergodden i Aure og smelteverket til Wacker Chemicals ved Holla i Heim. 

Plassering og avgrensning

Planområdets plassering er basert på informasjon i meldingen med forslag til utredningsprogram som Norsk Kjernekraft har sendt til OED. Taftøy næringspark er navnet på en eldre reguleringsplan som er lokalisert på Taftøyan, nordvest i Heim kommune. Mot vest grenser planområdet til Aure kommune i Møre og Romsdal fylke. Mot nord grenser planområdet til fv. 680. Omtrent 300 meter øst for planområdet ligger reguleringsplan for Taftøyan hytteområde. Nærmeste fritidsbolig mot øst ligger ca. 350 meter fra foreslått plangrense. Foreløpig planområde er på ca. 476,5 daa. Se Figur 1 og vedlagt kartutsnitt. 

Overordnet plan

I Kommuneplanens arealdel 2023-2035 er området satt av til næringsformål og offentlig eller privat tjenesteyting. Sistnevnte er en tegnefeil, se informasjon om gjeldende reguleringsplaner nedenfor. Se også Figur 2.

Gjeldende reguleringsplaner i området

I området som er avsatt til næringsformål i kommuneplanens arealdel gjelder en eldre reguleringsplan, Taftøy industriområde, planID 16122000002. I området som er avsatt til offentlig eller privat tjenesteyting i kommuneplanens arealdel gjelder en eldre reguleringsplan, Steinbrudd Taftø fra 1993 (ukjent planID). Steinbruddet skulle etter planen brukes til uttak av masser for bygging av rv. 680 og landanlegget på Tjeldbergodden. De eldre reguleringsplanene er ikke realisert og vil oppheves når områdeplan for Taftøy kjernekraft vedtas.

Planlagte tiltak

Innenfor planområdet er det ønskelig å etablere kjernekraftverk med samlet effekt på inntil 1500 MW, adkomstveier, overføringslinjer, transformatorstasjon og annen teknisk infrastruktur. 

Vurdering av behov for planprogram og/eller konsekvensutredning

Planlagte tiltak er omfattet av forskrift om konsekvensutredninger og skal ha planprogram og konsekvensutredning. Utredningsbehovet for en slik reguleringsplan er for øyeblikket uvisst, men vil trolig bli avklart når utredningsprogrammet som Norsk Kjernekraft AS har sendt til OED blir stadfestet. Forslag til planprogram vil sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn når utredningsbehovet for kjernekraftverk er klart. 

Medvirkning

Opplegg for medvirkning vil være en del av planprogrammet. 

Merknader

Spørsmål kan rettes til Heim kommune på epost post@heim.kommune.no eller telefon 72 46 00 00. Vi ber om at en eventuell uttalelse oversendes skriftlig til Heim kommune innen 15. mai 2024. 

Bilder

På bildet: Figur 2: Planområdet og arealformål i kommuneplanens arealdel
På bildet: Figur 2: Planområdet og arealformål i kommuneplanens arealdel