Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal med Heim er en av bidragsyterne når Hold Norge Rent arrangerer strandryddeaksjoner.

Gjennom panteordningen “Stikk UT og plukk!” sørger Friluftsrådet for at ryddelagene kan være med å rydde - og samtidig tjene penger til idrettslaget, skolekorpset eller skoleklassen! 😊

Strandrydding er Norges største kollektive ryddedugnad og engasjerer et stort antall mennesker over hele landet. Alle aksjoner bidrar til oppryddning! Ryddemannskaper behøver kun hansker, sekk eller pose plan for ryddestrekning + avfallshåndtering før man setter i gang strandsrydding. Det oppfordres til å rydde langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer osv.

I Nordmøre og Romsdal med Heim er strandrydding ytterligere tilrettelagt ved at man enkelt kan pante søppel og får penger som kan gå til lag, foreninger og andre gode formål forteller Ola Fremo, daglig leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal.

Fra nettsiden stikkutogplukk.no kan man bestille pantelapper som man fester på søppelposene. Man tar bilde av disse og sender inn, leverer så søpla på gjenvinningsstasjonen og noen dager senere er pengene på inne på kontoen! All rydding monner drar! Har dere behov for containere for oppsamling og innlevering av strandavfall? Ta kontakt med ReMidt IKS. Skjærgårdstjenesten (under Friluftsrådet)  har egen båt med kran og kan også bestilles for ryddeaksjoner: https://www.friluftsraad.no/skjergardstjeneste.

Ta gjerne bilder fra innsatsen og sende dem til: lars.wiik@heim.kommune.no. Skriv dato for ryddeaksjonen, antall personer som har deltatt, timer, strekning og mengde avfall dere har ryddet. Det er også viktig at du får samtykke fra de som er avbildet. 

Er du usikker på hvor det er lurt å rydde? Ta kontakt med naturforvalter Lars Wikk på tlf: 906 62 988 for å få informasjon om hvor det er rapporte strandsøppel.

Gjør rydding gjerne til noe sosialt og kjekt. Skolene kan, for eksempel, knytte naturfagkunnskap til ivaretakelse av det sårbare og livsviktige miljøet i havet!

De som vil vite mer om strandrydding kan lese på holdnorgerent.no og på stikkutogplukk.no finner du alt du trenger for å benytte deg av panteordningen.