Årets kokk forteller om de nervepirrende minuttene

Etter endt konkurranse i Årets kokk skulle vinneren kåres. En som tydelig nærmet seg bristepunktet når det gjelder spenningsnivå var Håvard. I det øyeblikket Årets kokk skulle annonseres trodde han at «no rauk det». De som ikke hadde blitt ropt opp var av Håvard ansett som de største konkurrentene. De som var til stede i salen og de som fulgte tv-sendingen kunne se Håvards spenningsnivå med det blotte øyet.  

- Jeg hadde sett på Aleksander og Håkon som de største konkurrentene. Når Aron fikk tredjeplassen så tenkte jeg at nå går det til h…. Vi hadde den dårligste gjennomkjøringen i konkurransen av de siste fem rundene med testkjøring i forkant. Jeg hadde feber, og selvsagt klarte jeg å smitte Leon. Han startet dagen med å kaste opp, og fikk bare med seg en banan. Vi gjorde en etter min mening en ganske stor feil i konkurransen ved å blande sitronsyre i stedet for gele i soppen. Hadde jeg kommet på andreplass med få poeng bak, hadde den feilen irritert vettet av meg (!), forteller Werkland. 

Tiden etter Årets kokk

 Håvard har merket større pågang fra media i etterkant av Årets kokk, og har blant annet gjestet «God morgen Norge» for å kokkelere med teamet der. Han tror at seieren i Årets kokk er en døråpner og tror ikke han blir arbeidsledig i årene som kommer, men tenker ikke noe videre rundt dette. Fokuset nå er å gjøre det best mulig under konkurransene som kommer.  

- I måneden etter Årets kokk var det fullt trøkk med møter og oppdrag. Hadde vel kanskje tre dager der det ikke skjedde ett eller annet. Akkurat der og da er du jo den «heteste poteten» på markedet. Nå siler vi litt ut hva vi skal gjøre av ulike oppdrag. Det er oppgaven til EM som står i fokus nå. 

 

På bildet over: Håvard forteller om rettene han vant Årets kokk med. For å se beskrivelsen av menyen kan du gå til denne siden. 

Endringer i teamet

Håvards tidligere commis (commis er et ungt kokketalent som assisterer kandidaten på kjøkkenet) Leon Haarberg Nilsen har rundet 23 år. Da er han for gammel til å være commis. Han skulle egentlig tilbake til Oslo, men er nå med 100 prosent i teamet for å hjelpe til med å utvikle rettene. Vi har tidligere nevnt det gode forholdet Håvard har til en av kokke-Norges største legender, Christopher Davidsen, som nå er med som coach, noe Håvard setter stor pris på. 

- Jeg har et helt konge team og vi kjører en åpen linje. Alle kan komme med innspill, og det tror jeg er nøkkelen til suksess.  Christopher har jeg jobbet tett på i 10 år, og vi har hatt et veldig godt «profesjonelt kompisforhold» i disse årene. Jeg har blitt kjeftet huden full, og har vært gjennom mye sammen med han, men nå skal han altså hjelpe meg. Han vet hvilke knapper han skal trykke på for at jeg skal bli bedre, og det er nettopp det en god coach skal gjøre, sier en svært fornøyd Werkland.  

På bildet over: Da Heim kommunes utsendte besøkte Håvard på hans treningsskjøkken i Fossegrenda i sjutiden på kvelden, var hans trofaste medhjelper Espen Laumann fremdeles på post. 

De største konkurrentene i EM

Selv om Håvard ikke bryr seg nevneverdig om hva konkurrentene bedriver når han er inne i «sonen», har han en viss kjennskap til demI EM løftes nivået flere hakk fra Årets kokk. Ifølge Håvard er ikke EM så langt unna nivået VM holder, i og med at de største konkurrentene har tradisjonelt vært fra Europa. Norge har vært en solid medaljegrossist. De senere årene har også USA meldt seg på som en av favorittene, mens «matlandene» Italia og Spania ikke har gjort det like bra. Håvard tror det har noe med at enkelte land er for tradisjonsbundne: 

- Du må utfordre det etablerte i slike konkurranser. Det er greit at du kanskje lager verdens beste pastasaus, men det klassiske imponerer ikke på samme måte lenger. En kan være tro mot den matkulturen nasjonen står for, men man må gjøre det i en ny drakt. Du må imponere folk, og dommerne har smakt mye forskjellig.