Innenfor brann-verdenen jobber man målrettet mot det som kalles risikogrupper. Dette er personer som har større sannsynlighet enn resten av befolkningen for å omkomme i brann, og statistikken er klar på at dette gjelder eldre, personer med nedsatt funksjonsevne og ikke minst rusmisbrukere og andre med utfordringer knyttet til rus. 

Som ansatt i brannvesenet vil man før eller siden møte på disse, enten man jobber som branninspektør, brannforebygger eller konstabel. Brannvesenet i Heim er også regnet som akutthjelpere, noe som vil si at vi rykker ut om ambulansen er langt unna skadestedet. Der kan vi møte blant annet rus og misbruk av rusmidler og legemidler. 

For å bedre få et bilde på hva man kan se etter, og hvilke utfordringer personer som sliter med rus har, fikk vi personell fra helse- og overdoseteamet på St.Olavs hospital til å komme å fortelle om deres hverdag, og både brannvesen, ambulanse, politi og helsepersonell fra kommunen samlet seg i vognhallen på brannstasjonen på Kyrksæterøra for å høre fra de som jobber med dette hver dag i Trondheim. 

Det ble sterke historier om livet i rus, og ikke minst en innføring i hvordan de forskjellige rusmidlene arter seg. Kjetil Karlsen som jobber som sykepleier i overdoseteamet brukte mange eksempler fra egen hverdag, som gjorde stort inntrykk. Vi fikk også se hvor lett tilgjengelig forskjellige rusmidler er, og at en skal være særlig på vakt ovenfor unge, da alt foregår over internett via blant annet Snapchat og det mørke nettet.

Noe av det viktigste Karlsen ville få frem i løpet av sitt foredrag var at det i bunn og grunn er mennesker det handler om, og at de som sliter med rus er lik alle andre, med sine utfordringer. Disse skal møtes med den største respekt, og at det sjeldent er noe vondt i de som har “havnet utpå”. 

For brannvesenet er det veldig nyttig å få en innføring i et tema vi, heldigvis, sjeldent kommer borti. Det er ingen hemmelighet at brannvesenet ofte er først på stedet ved hendelser, og ikke minst banker vi på nesten alle dører i Heim kommune for å utføre tilsyn med fyringsanlegg. Da er det fint å kunne være best mulig rustet for å håndtere det som måtte møte oss. 

På bildet: Flere ansatte i Heim kommune, Heim Brann- og redning samt eksterne fagfolk kurses i håndtering av rushenvendelser
På bildet: Flere ansatte i Heim kommune, Heim Brann- og redning samt eksterne fagfolk kurses i håndtering av rushenvendelser