Gastronomi eller gastronomy som det er bedre kjent på engelsk er studiet av sammenhengen mellom blant annet mat, kultur, vertskap og matproduksjon. Koronapandemien har på mange måter vist oss hvor sammenkoblet og potensielt såbare vi er når det gjelder produksjon og levering av mat og andre dagligvarer. I tillegg har fokuset på naturlige råvarer og en holistisk tilnærming til mat økt de siste årene. 

Flere aktører innenfor internasjonal gastronomi jobber for å løfte Europa og Norden som destinasjoner for god mat og vertskaps samt øke bevisstheten rundt verdien av kvalitetsmat og en sunnere livstil. The International Institute of Gastronomy, culture, Arts and Tourism (IGCAT) er en slik aktør som tildeler den prestisjetunge prisen European Regions of Gastronomy (ERG) og tilhørende sertifisering av vertskap og produsenter.

I 2022 er nemlig Trondheim og Trøndelag en av regionene som ble utpekt som en European Region of Gastronomy og ikke færre en sju av våre lokale bedrifter har bidratt med å skaffe sertifisering innenfor ERG. 

ERG-sertifiserte produsenter og serveringssteder i Heim

Gratulerer så mye til følgende akøtrer i Heim for deres bidrag til å løfte gastronomi i regionen:

  • Blåfjell-Lam (produsent)
  • Grønset Gard (vertskap) 
  • Lernes Fiskeindustri (produsent) 
  • Tussanj Smått og Godt/Stængodt (produsent)
  • Valsøya (vertskap)
  • Vorpå Røkeri (produsent) 
  • Åsbøteigen Gård (produsent)

Fordeler for sertifiserte og regionen

Noen av de største fordelene med å være tilknyttet ERG er at regionen får anerkjennelse og synlighet på en større skala, noe som kan øke finansieringspotensialet. I tillegg skaper det en plattform for samarbeid, kunnskapsdeling og identitetskapning.

For Grønset Gård var det naturlig å søke om ERG-sertifisering som vertskap da de allerede har stort fokus på lokalprodusert mat.

- Det er stort potensiale i Heim og vi må være glade for denne unike muligheten til å ta i bruk mat og råvarer fra produsentene rundt oss, sier eier og driver av Grønset Gård, Helga Hjorthol Grønset. Videre forteller hun at samarbeidet med Valsøya, som også er ERG-sertifisert, førte til Heims første ERG-arrangement: Gjestebud med langbord på Geitbåtmuseet. Arrangementet som ble avholdt lørdag 12.02 ble utsolgt. De sju ERG-sertifiserte produsentene i Heim stilte med sine produkter i tillegg at til Grønset Gård og Valsøya delte på den 11-retters menyen. Etter suksessen på Geitbåtmuseet er det planlagt et nytt arrangement i ERG-konseptet 05.03 på Grønset Gård.

- Vi så ERG-sertifiseringen som en gyllen mulighet til å servere lokalprodusert mat og fortsette med det gode samarbeidet, sier Magny Strand driver av Valsøya. Vi har brukt tid på å bli kjent med hverandre og løfte hverandre frem og det kommer vi til å fortsette med. 

Stængodt, som også bidrar til menyen leverer både bakevarer og konfekt. Driver Unni Bjerknes forteller at hun også ser frem til flere muligheter for samarbeid med lokale produsenter og vertskap rundt ERG-konseptet. 

I tillegg til et forum for samarbeid og kunnskapsheving rundt matkultur, kan ERG-sertifisering åpne dører med tanke på markedsføring. Irene Røe Vaagan fra Blåfjell-Lam sier at det gir henne muligheter til å markedsføre på en helt annen måte. Folk er mer bevisst på lokalprodusert mat nå enn tidligere. 

 

For mer informasjon om ERG kan du besøke deres hjemmeside her. For informasjon om Gjestebud med langbord på lørdag kan du lese her.