Nyoppståtte luftveissymptomer?

 • Hold deg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer dersom du føler deg syk. Du trenger ikke teste deg for koronavirus, men du bør bli hjemme til formen er god. Se Helsenorge sin sjekkliste for deg som har symptomer på korona.
 • Restsymptomer som rennende nese, snørr, heshet og noe hoste er greit. 
 • Ta kontakt med legen din dersom du er bekymret for egen helse eller for barnet ditt. 
 • For å minske risikoen for å smitte andre bør du ha god hånd- og hostehygiene. 
 • Unngå kontakt med personer som har økt risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner dersom du har nyoppståtte luftveissymptomer.
 • I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk av voksne og barn med luftveissymptomer begrenses eller unngås.
 • Dersom du har tatt en test som viser at du er smittet med covid-19 gjelder de samme rådene om å holde seg hjemme hvis man føler seg syk.
 • For personer i risikogrupper kan det gjelde egne råd, se: Risikogrupper og deres pårørende
 • For råd til gravide vises det til egen informasjon: Råd og informasjon for gravide og ammende
 • Dersom du jobber i helse- og omsorgstjenesten, bør du følge anbefalingene som gjelder på din arbeidsplass, samt FHI sine råd om Smitteverntiltak i helsetjenesten ved sesongbaserte luftveisinfeksjoner.
 • Mer om Koronasertifikat

Last ned flytskjema fra FHI 

Kilde: FHI

Testing for koronavirus

Den offisielle teststasjonene i Heim kommune ble lagt ned fredag 08.04.22, men du kan fortsatt teste deg for covid-10 med selvtest. Selvtester kan nå kjøpes i de fleste butikker og apotek. Tester kan også hentes ut på Servicekontoret på Kyrksæterøra og på Liabø Tjenestetorget i åpningstiden.

Tjenestetorget, Liabø:

mandag - onsdag: kl. 09:00 - 15:00

Servicekontoret på Liabø vil være stengt uke 30, 31, 32 og 33 i sommer på grunn av ferieavvikling. Tester kan i denne perioden hentes utenfor legekontoret på Liabø i åpningstiden. Vi presiserer at kassen vil stå UTENFOR legekontoret.  

Rådhuset på Kyrksæterøra:

mandag - fredag: kl. 09:00-15:00

 Tlf: 72 46 00 00

Dersom du har behov for at testen vises i koronasertifikatet i forbindelse med f.eks reise kan du kontakte en privat teststasjon. Har du behov for å få verifisere smitte av helsemessigeårsaker kan du kontakte legetjenesten. Eksempler på dette kan være barn eller unge som bør ha sykdommen bekreftet med tanke på senere vaksinering.  


Særling om testing av barn

Dersom man ønsker å vite om barn/unge er syk med covid-19 kan foresatte velge å teste barnet, men det er ingen særskilt anbefaling om at barn bør testes for covid-19.

Hvis barn og unge som skal vaksinere seg har nyoppståtte luftveissymptomer, kan det være lurt at de tester seg for covid-19. Det er fordi gjennomgått covid-19 påvirker hvor mange vaksinedoser de kan/bør ta. Det er tilstrekkelig å ta en selvtest.

Det er viktig å sikre at testing ikke oppleves som tvang, eller utføres på en måte som oppleves traumatisk.

Veiledning selvtest

Når er det størst sannsynlighet for å fange opp Covid?

De fleste vil teste positivt rundt symptomstart. Det er likevel sannsynlig at personer med etablert immunitet etter gjennomgått sykdom eller vaksinasjon, som likevel blir smittet, vil kunne få symptomer noen dager før utskillelsen av virus i hals eller nese blir høy. Det innebærer at det kan ta noe lengre tid fra symptomstart til antigentestene slår ut positivt, men i dette tidsrommet er det lav sannsynlighet for at man er smitteførende.

Det anbefales derfor at personer med nyoppståtte symptomer og negativ selvtest tar en ny test 2-3 dager senere.

Prøvetaking

En prøve fra nesen til selvtesting vil fortsatt fange opp de fleste smittede, men prøvetaking fra svelg (hals) og nese vil sannsynligvis fange opp noen flere tilfeller av Omikro-varianten. 

Noen opplever tidlig i sykdomsforløpet å få positiv selvtest når de tester i svelg og nese, mens testen er negativ når de tar prøven kun fra nesen. Disse observasjonene får nå også støtte fra studier [1-3] som viser at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigen-hurtigtester sannsynligvis vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer.

 

Slik gjennomfører du prøvetakingen

Følg bruksanvisningen til testen ved prøvetaking, men ta prøve fra svelget før den samme prøvepinnen brukes til prøvetaking fra nese (se fremgangsmåte under). Svelg skal ikke testes alene. Prøvetaking når det også skal testes fra svelg bør gjøres om morgenen før inntak av mat og drikke, eventuelt minst 30 minutter etter inntak av mat og drikke, for å unngå at testen blir falskt positiv. Noen mat- og drikkevarer er vist å kunne påvirke testresultatet.

Test-instruks-1.pngtest-instruks-2.png

Kilde: fhi.no

Negative tester gir et øyeblikksbilde

Negative tester gir et øyeblikksbilde og det er lav terskel for ny test ved vedvarende eller økt mistanke om infeksjon. Du kan være i et tidlig stadium av infeksjonen og være smittet selv om du tester negativt. Ved luftveissymptomer bør du uansett holde deg hjemme

* Obs! Hurtigtester tåler ikke kulde. Frostskade kan føre til uriktig prøvesvar/falskt svar.

Forstørr bilde - klikk her

qr-noklus_200x185.png

noklus1.png

noklus 2.png

 

Koronatelefon

Som et ledd i overgangen til en "normal hverdag med økt beredskap" ble Heim kommunes koronatelefon avviklet 04.10.21. Dersom du har spørsmål knyttet til koronavirus ber vi deg om å sette deg inn i gjeldende råd og regler. Du finner også mye informasjon på www.fhi.no. Finner du ikke svar på det du lurer på kan du ringe til den nasjonale informasjonstelefon på 815 55 015.

Har du spørsmål vedrørende innreise til Norge?

Ring til Informasjonstelefon om innreise, testing og karantene på 815 55 015. Telefonen er åpen alle hverdager fra kl. 8-15.

Vaksinering

For informasjon om koronavaksinering i Heim kommune besøk vår infoside her.

FHI - reise

Reise til utlandet og innreisekarantene i Norge

Innreisekarantene ble opphevet 26.01.22.

Kommunen kan ikke svare på spørsmål rundt hvilke krav stilles til din utenlandsreise. Har du behov for veiledning kan du besøke helesnorge.no/reise eller ringe den nasjonale informasjonstelefonen på: 815 55 055 . Telefonen er åpen hverdager fra kl. 08:00 - 15:00. 

Informasjonstelefonen driftes av Helsedirektoratet, det er derfor noen tema som er knyttet til korona som andre aktører må svare på. Du kan også laste ned appen "Reiseklar" fra UD. Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet. 

 

Testing i forbindelse med utenlandsreise

Når du skal reise til utlandet, må du selv finne ut hvilke regler som gjelder for det landet du skal reise til og hva slags dokumentasjon dette landet krever. Kommunen kan ikke gi deg råd om hvilke krav stilles til utenlandsreise.

Trenger du koronatest i forbindelse med reise til utlandet kan du kontakte en privat tjeneste.

 

Eksempel på private aktører som tilbyr koronatest:

Barn og unge

Telefonnummer til Helsestasjon for ungdom:  416 21 494

Åpningstid: Onsdager kl. 15.00 - 17.00.

Snakk med kommunepsykologene: 

Ring 480 94 250, kommunepsykolog Ane Aarvaag

eller 979 53 204, kommunepsykolog Trine Sæther Sødahl

Åpningstid: Mandag- fredag kl. 08.30- 15.00


Alarmtelefonen for barn og unge sentralt - Til deres nettside

Telefon: 116 111 (døgnåpen) 
Telefon fra utlandet: +47 954 11 755
Sms:  417 16 111
E-post: alarm@116111.no
Gratis nødtelefon for barn og unge som har det vanskelig hjemme. Alarmtelefon er åpen 15:00 -08:00. Åpent hele dagen i helger og helligdager.

OVERSIKT OVER HJELPETELEFONER OG CHATTJENESTER FOR BARN.

Helsenorge.no har råd om korona til foreldre, barn, unge og gravide LES MER

Bufdir sin tema side om korona 

Info til lokalt næringsliv

Hurtigtester til ansatte

Selvtester/hurtigtester kan kjøpes på apoteket eller på nett. I disse tider kan det være fornuftig å ha noen tester hjemme eller på arbeidsplassen. Da slipper man stresset med å skaffe om man skulle trenge dem.

Helsedirektoratet har besluttet at gratis selvtester fra kommunene skal ikke brukes ved rutinemessig testing i regi av arbeidsgivere for testing av egne ansatte, av organisasjoner eller fra arrangører som ønsker testing til arrangementer. For mer informajon om bruk av kommunens hurtigtester kan du lese Helsedirektoratets koronavirusveileder her

 

Smittevernråd til arbeidsplasser og virksomheter

FHI har utarbeidet en veileder for arbeidsplasser og virksomheter. Veilederen gir råd om smitteforebygging på arbeidsplasser, og råd om bruk av hjemmekontor og fleksibel arbeidstid. 

Veileder for arbeidsplasser og virksomheter

Rengjøring ved covid-19 - råd til virksomheter utenfor helsetjenesten

Information in different languages

Information in different languages

The Norwegian Institute of Public Health
Norwegian Directorate of Health
Helsenorge.no

 

Testing i connection with international travel:

The municipality of Heim does not offer testing i connection with international travel. If you require this kind of testing we recommend that you contact a private testing facillity. Examples of private facilities include:

For more infomation abour rules and regulations for travel to Norway you can visit the goverment's information site her og call there information telephone:

Information helpline for entry, testing and quarantine:

From Norway: 815 55 015

From abroad: +47 21 89 80 42