Hvordan beskytte seg mot smitte?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa gjennom dråpe- og kontaktsmitte.  Det viktigste en kan gjøre, for å hindre at smitten brer seg unødvendig, er god og hyppig håndvask og god hostehygiene.

  • Du bør, når det er mulig, holde minst en meters avstand til personer med luftveissymptomer.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring.  Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt hvis du har vært ute blandt folk.
  • Dersom du hoster eller nyser; bruk papirlommetørkle foran munn og nese.  Kast lommetørkleet etter bruk.  Vask så hendene.  Hvis du ikke har papirlommetørkle er alternativet å hoste eller nyse inn i albuekroken - aldri i hendene.
  • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler (antibac og lignende) er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler ikke munnbind for friske personer. "Personer som bruker munnbind tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren", påpeker Folkehelseinstituttet.

Dersom du mistenker at du selv kan være smittet;

Ta kontakt med fastlegekontoret ditt på telefon for råd og avtale om undersøkelse, IKKE møt opp på legekontoret før du har fått en avtale om å møte.  Utenom åpningstiden på legekontoret, ring legevakt på telefon 116117.

Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Kontakt lege på telefon hvis du har slike symptomer og har vært i minst en av følgende situasjoner: 

  • Har vært i et område med vedvarende spredning av koronaviruset de siste 14 dagene.
  • Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med det nye koronaviruset i løpet av de siste 14 dagene.