Røykvarslerdagen markeres hvert år 1.desember. I tiden vi går inn i, med levende lys, peiskos, matlaging og økt bruk av elektrisk utstyr er det ekstra viktig at varsling av en eventuell brann er på plass. Landets brannvesen oppfordrer derfor alle til å sjekke sine røykvarslere 1.desember. Heim brann og redning er med på kampanjen, og oppfordrer alle til å løfte blikket opp i taket for å gi vår livreddende venn, røykvarsleren, litt oppmerksomhet.  

 

Et lite bytte til stor nytte 

Det finnes flere forskjellige typer varslere. Mange har en “test”-knapp som du kan trykke på for å sjekke at den piper. Andre har brannalarmanlegg, eller sentral koblet opp mot alarmselskap. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det. Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip må du bytte batteri med en gang. En god huskeregel er å bytte hver 1.desember.  

 

Møt oss 

I forbindelse med røykvarslerdagen kan du møte våre brannforebyggere og inspektører, torsdag 1.desember, på Alti Heim og Coop Prix Vågland på dagtid. Der får du røykvarslerbatteri, gode brannforebyggende tips, drops og muligheten til å vinne premier i en konkurranse.  

 

Levetid på røykvarslere 

Visste du at det er krav til minst en røykvarsler i hver etasje i alle bolig- og fritidsbygg i Norge? Varsleren skal kunne oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stue, sonen utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, selv når døren mellom rommene er lukket.  

En røykvarsler bør man normalt bytte ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil, og gi falske alarmer fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljøer vil røykvarsleren ha kortere levetid.  

 

Har du spørsmål om varsling eller brannsikkerhet for øvrig? Ta kontakt med våre brannforebyggere, eller møt opp på torsdag. Vi sees! 

 
Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Norsk brannvernforening, DSB, DLE, Brannvesenet og Gjensidige. 

røykvarslerdagen 2 2022.png