Hvorfor trenger ikke de fleste av oss å teste seg for korona?

Om du får en negativ eller positiv koronatest, har vanligvis ingenting å si for hva du skal gjøre. Du bør uansett følge anbefalingen om å holde deg hjemme så lenge du føler deg syk med luftveissymptomer, uavhengig om det er på grunn av influensa eller korona eller annen forkjølelse. Dersom du er veldig syk, eller er bekymret for deg selv eller andre, må du kontakte lege.  

Hvem bør teste seg?

Hvis du har høy risiko for å bli alvorlig syk av korona, kan det være aktuelt at du får behandling med tabletter. Tablettene, som heter Paxlovid, reduserer risikoen for å bli alvorlig syk. Det er viktig at behandlingen med tabletter starter tidlig. Hvis du har høy risiko for å bli alvorlig syk og får luftveissymptomer, bør du teste deg for korona.

 

Personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom vil derfor ha behov for tilgang på selvtester. Gratis selvtester kan hentes på følgende steder:

Rådhus på Kyrksæterøra

  • mandag til fredag kl. 9-15
  • i mellomjula er ekspedisjonen åpen kl. 10-14

Tjenestetorget på Liabø

  • mandag til onsdag, 9-15
  • i mellomjula er ekspedisjonen åpen kl. 10-14 mandag til onsdag

Halsa Frivilligsentral

  • torsdag og fredag, kl. 10-14
  • stengt fredag 23.desember og fredag 30.desember

 

Besøk vår infoside om testing og behandling for korona med tabletter

Hvorfor skal jeg holde meg hjemme hvis det «bare» er forkjølelse?

Det passer sjelden å bli syk. Men sykdom som kan være ufarlige for de fleste av oss, kan være farlige for andre. Med høyt smittetrykk i samfunnet, vil mange flere i risikogruppene også risikere å bli syke. Ved at du holder deg hjemme når du er syk, unngår du å smitte personer med økt risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjoner, og du hjelper med å kunne ta ned smittetrykket i samfunnet.

Vær spesielt forsiktig med å besøke personer som er innlagt i en helse- eller omsorgsinstitusjon, eller omgås spedbarn, eldre og andre grupper som har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp, dersom du har luftveissymptomer.

sjaber fhi plakat.png

                        Bilde fra FHI av som viser en mann som er sjaber