Spent før avreise

Gjengen fra Sodin var spent før avreise og var usikre på hvilke inntrykk som ventet dem, og hvordan de ville reagere på disse inntrykkene. Første natta tilbrakte de på et hotell før de morgenen etter dro til "Det europeiske Wergelandssenteret". Der fikk de møte alle elevene og lærerne fra de andre skolene som var med på Demokrativerkstedet, og ble satt i grupper for å arbeide med oppgaver sammen. 

Gjengen i Oslo.jpg

På bildet: Håkon Peder, Daniel og Sara ankommer Oslo. 

Opplevelsene

Etter en arbeidsøkt på Wergelandssenteret var de innom 22.juli-senteret. Her fikk de blant annet se tidslinjer og historier fra hendelsene 22.juli 2011. En av de sterkeste opplevelsene derfra var å se de ødelagte mobiltelefonene til ungdommer som forsøkte å ringe hjem den kvelden. Senteret har også utstilt politiuniformen som terroristen hadde på seg. Etter en omvisning på senteret gitt turen videre med buss ut til Utøya. Sarah, Daniel og Håkon Peder kan fortelle om noen episoder med "pinlig stillhet", men at de etterhvert fikk seg mange nye venner fra de andre skolene. På Utøya var inntrykkene mange, og et av de sterkeste var å se kulehullene i trærne og veggene i bygninger. 

Det var ikke bare trist. Det ligger mye kjærlighet og glede i den måten ting ble fremstilt på, og i hva Utøya står for. Utøya er ikke bare et symbol for terrorhandlinger og hat, men et symbol for demokrati, utvikling, kjærlighet og glede, kan elevene fortelle. 

 

Mye kjærlighet på Utøya.jpg

På bildet: Mye kjærlighet på Utøya

Deler sine opplevelser med medelevene

Noe av det de lærte på demokrativerkstedet og på Utøya var viktigheten av å engasjere seg. Alle trenger ikke å være politikere. Det kan være like viktig å være med på diskusjoner og argumentere for det man mener er rett sammen med de man kjenner. Håkon Peder, Daniel og Sara ledet sine medelever gjennom ulike øvelser på Sodins demokratidag, der et av temaene var hatefulle kommentarer, enten på nett eller i "den virkelige verden".En av fire unge har blitt utsatt for hatprat på nett, i følge en rapport fra Medietilsynet, og da er det veldig positivt at ungdommen selv tar initiativ til å kjempe mot dette.